Psalmul I- Separarea

Dumnezeu nu a lasat cresterea copiilor Sai pe seama societatii , spunea cineva. Iar cartea Psalmi este un manual extraordinar care vorbeste despre aceasta. Rolul ei didactic cu greu ar putea fi supraevaluat de cineva. Aceasta carte de crestere spirituala este si o carte de dezvoltare personala si ea le imbina intr-un mod asa de armonios incat nu le poti separa.

Pentru ca scrierile de fata nu se vor a fi niste studii sau niste prelegeri extraordinare ,nu am sa insist nici cu argumente si nici cu materiale de specialitate. Gasiti impreuna cu mine farmecul si descoperiti autenticitatea sfaturilor practice oferite de Dumnezeu pentru creatia Lui cuprinsa uneori de intuneric sau tarata in minciuna.

Psalmul 1 face parte din prima carte a psalmilor care mai cuprinde inca 40 de psalmi. Ea are ca tema generala omul si il urmareste in relatia pe care acesta o are cu Dumnezeu. De aici putem observa ca Psalmul poate constitui la fel de bine o intelepciune in ceea ce priveste relatiile intre oameni.

Am despartit psalmii in serii de cate sapte pentru ca am observat ca tot dupa sapte psalmi se schimba tema specifica pe care o trateaza. Astfel primi sapte psalmi vorbesc despre fericire.

Psalmul 1-7 Psalmii omului fericit.

Psalmul 1 – Separarea

Fericit spune autorul este omul care nu se duce, nu se opreste, nu se aseaza si lucrul acesta in mod categoric arata spre o departare, separare de o anumita categorie de oameni. Nu intamplator se vorbeste inca de la inceput de om, de fericire si de separare. Separarea sau dimpotriva amestecul cu cei rai este un lucru cu consecinte de durata indelungata ,poate chiar sunt evenimente care ne urmaresc toata viata. Nu de putine ori reputatia cuiva a fost patata pentru totdeauna, nu de putine ori rezultatele nesepararii au adus amprente de nesters, si nu putini sunt cei care regreta ca nu au avut intelepciunea de la urma.

Dupa ideea separarii ne este ilustrat modul usor si subtil in care cineva poate fi prins in lucrurile despre care stie intr-un fel ca nu sunt pentru el. Curiozitatea omoara animalul spune un proverb si cred ca nu se supara nimeni de ilustratie. Omul in mod identic se expune prima data datorita curiozitatii , se duce zice psalmul. Lucrurile rele nu sunt niciodata intr-o forma urata, sa fim seriosi cine le-ar alege. Asa ca ambalajul atractiv il face pe om sa mai zaboveasca, se opreste zice psalmul. Si dupa mai cateva contacte si-l doreste si el ,asa ca, se aseaza zice in final psalmul.

Un alt lucru pe care trebuie sa il intelegem este :lucrarea complecta. Separarea este incomplecta si nefolositoare fara o apropiere de altceva. Cand luam ceva din viata noastra trebuie sa punem imediat inapoi altceva, altfel ne vom intoarce la ce am scos. Pana nu vom umple locul acela gol nu suntem complecti si toata truda noastra va fi sa mentinem locul acela gol. Cand vorbeste de faptele firii si faptele Duhului ,Cuvantul arata spre acest principiu (si nu numai acolo). Asadar separarea de rau trebuie facuta complect cu apropierea de Legea Domnului.

Sunt doua lucruri asupra carora as vrea sa aruncam o singura privire: conceptul de rau si Legea Domnului. Raul in mod normal in scripturi este orice altceva decat voia lui Dumnezeu . Aceasta afirmatie este foarte generala dar ce vreau cu ea sa vedem ca multe din lucrurile pe care noi le numim bune nu sunt de fapt asa. Cand se cere separarea de rau se cere separarea de tot ce nu este voia lui Dumnezeu .Fericirea este cu atat mai adanca cu cat ne separam mai mult de raul inteles asa. Sigur ca orice parasire a raului este deja un drum spre fericire.  Cel de al doilea lucru este legea Domnului . Am vazut ca separarea trebuie urmata imediat de alipirea de altceva. Psalmul spune sa ne apropiem nu de bine ci de Legea Domnului. Binele este Unul singur si ca ceva sa fie bun trebuie sa vina din Dumnezeu .Legea Domnului este cea care ne descopera lucrurile cu adevarat bune . De aceea trebuie sa ne gasim placerea in Legea Lui, increderea in Legea lui, motivatia in Legea Lui. Numai atunci aceasta lucrare de separare va dainui- tot ce incepe duce la bun sfarsit- .

Obsesia aceasta pentru Legea lui Dumnezeu este un vesnic izvor de bunastare .El nu doar produce roada ci el si da pomului sanatate temeinica , rezistenta si stabilitate in timpuri de seceta . Domnul cunoaste , ii vede pe cei care sunt ai Lui pentru ca alipirea de Legea lui Dumnezeu produce efecte extraordinare. Un om care’ umbla cu biblia la el’ este un om deosebit nu de religios ci de diferit fata de ceilalti.

Separarea implica asadar doua directii: odata, departarea de rau daca se poate pana si prin ocolirea locurilor unde acesta este la el acasa; si a doua oara apropierea hotarata de Cuvantul lui Dumnezeu. Practic pentru omul care face aceasta separare incepe fericirea sa isi arate adevarata ei fata . Acea fata care nu este facuta din sentimente puternice de o clipa ci din sentimente dulci si imiresmate care sti ca se vor prelungi pana dincolo in vesnicie.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s