Efes

Efes – locul de unde se conduce ofensiva

NU intamplator Efes este prima biserica despre care vorbeste Hristos in tainele acestea despre biserica. Efes este locul unde stau mai mari bisericii: Pavel, Timotei si in urma Ioan. Aici au loc trei concilii bisericesti ,cetatea  era responsabila de pastrarea cultului pentru imparat. La Efes Pavel duce predicarea evangheliei de la sinagoga la sala de prelegeri a lui Tiran si nu degeaba ramane 2 ani in locul acesta. Răspândirea creştinismului, care refuza sincretismul, sa realizat din locul acesta  Creştinismul  care confrunta  magia, crestinismul care confrunta cultul zeiţei Artemis. Creştinismul care s-a răspândit la Colose şi în alte cetăţi din Valea Lycus în timpul şederii lui Pavel la Efes . Pavel şi-a avut reşedinţa aici în majoritatea timpului controversei şi corespondenţei sale cu biserica din Corint . Pe scurt Efes este locul de unde se conduce ofensiva.

Hristos se prezinta acestei biserici ca Cel care totusi tine „in mana” Biserica si care se misca in mijlocul Bisericii, El o persoana. E bine ca se fac strategii, ca se confrunta minciuna, pe apostolii/ trimisii mincinosi, ca se confrunta si se sta impotriva compromisului( nicolaitii). E ok ca se cauta oamenii integrii, ca li se da credit acelora care au o buna marturie, ca sunt cautati, ca sunt invatati, ca sunt trimisi. E bine ca nu  se suporta raul, ca se confrunta comportamentul libertin. Si toate aceste lucruri necesita munca,fapte, munca, rabdare, munca neobosita, suferinta. Pericolul insa este de a se pierde dragostea pentru Cel ce tine Biserica si de a se pune pasiune in ce este in Biserica. Este uimitor cum Hristos este prezentat ca Cel care se misca in mijlocul Bisericii iar in ultimul cuvant adresat ultimei Biserici El sta la usa, ajunge in afara Bisericii.

Suntem incurcati de cuvantul „dintai” si facem dezbateri sau prelegeri pentru „dintai”. Dar problema ramane dragostea. Dragostea pentru Isus. Am fi tentati sa credem ca facand cate ceva dovedim dragostea noastra dar se pare ca nu. Citim inca o data in apocalipsa si e clar, Hristos nu are ce reprosa acestei biserici. Nu gresesc cu nimic, nu sunt lenesi si neroditori totusi esuaza in aceasta problema si e atat de grav incat biserica dispare. Hristos a luat efectiv Sfesnicul din locul acela.

Ioan ramane ultimul dintre apostoli si cu autoritatea de apostol poate sa transmita un mesaj cu greutate bisericilor din Asia Mica. Hristos le face binele acesta de ai avertiza din timp de pericolul care le paste pe fiecare in viitorul apropiat. Aceste cuvinte sunt o descoperire,  si sunt o profetie pentru  biserici. Biserica din Efes avea de corectat grabnic problema dragostei pentru Hristos. Hristos ,Cel care a intemeiat si tine Biserica ii poate purta de grija, e timpul ca cei de acolo sa puna lucrurile jos si sa se apropie asa cum au facut-o la inceput de Isus Hristos in persoana. E timpul sa se pocaiasca( sa-si schimbe modul de a percepe si de a gandii) de modul cum traiau in zilele acelea, nu pentru ca aveau nu stiu ce pacate ci pentru ca nu il aveau pe Hristos ca Domn. Ioan nu degeaba isi concentreaza scrierile ( si cred si mesajele ) in jurul acestui subiect al dragostei pentru Hristos si unii pentru altii.

Pe langa avertismentul clar adresat efectiv unei biserici locale din vremea lui Ioan si cea imediat dupa el,  cuvintele acestea cuprind invatatura pentru biserica universala din orice vreme. Dragostea pentru Hristos nu este o optiune, ea este o necesitate si dragostea pentru Hristos reglementeaza si directioneaza dragostea pentru oameni pentru ca cine iubeste mai mult pe tata, mama, oameni, lucruri, decat pe El nu sunt vrednici sau nu li se cuvine El.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s