Ioel un cetatean din Ierusalim

Ioel a stat înaintea poporului cu un discurs solemn şi răscolitor. Cartea este un manifest al chemării la pocăinţă şi o proclamaţie a lucrărilor mari pe care le va face Dumnezeu pe pămînt, în mijlocul tînguirii generale.

Ioel 1

Ca niste lacuste in tara lui Iuda navaleste un popor puternic. Acest popor este ceva legat de Siria, spune despre 4 nume care ar fi fii lui Retin, imparatul Siriei, dar nu au venit toti odata ci este vorba de succesiune: de unde a lasat unul va continua celalalt. Acestia pradeaza tara si in timpul lor se opreste darul si jertfa la casa Domnului.

Solutia:  Vestiţi un post, chemaţi la o adunare de sărbătoare(zi libera); strângeţi pe bătrâni, pe toţi locuitorii ţării, în Casa Domnului, Dumnezeului vostru, şi strigaţi către Domnul.

Ioel 2

Apoi o alta invazie a unui popor si mai numeros , cel mai numeros care a existat si va exista. „Ca zorile dimineţii se întinde peste munţi un popor mare şi puternic, cum n-a mai fost din veac şi nici în vremurile viitoare nu va mai fi.”

Aceeasi chemare:„Dar chiar acum, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plânset şi bocet!” Sfâşiaţi-vă inimile, nu hainele. Strângeţi poporul, ţineţi o adunare sfântă! Aduceţi pe bătrâni, strângeţi copiii şi chiar pruncii de la ţâţă! Să iasă mirele din cămara lui şi mireasa din odaia ei! Preoţii, slujitorii Domnului, să plângă între tindă şi altar şi să zică: „Doamne, îndură-Te de poporul Tău.”

Ioel 3

A treia invazia va fi in valea lui Iosafat unde vor veni toate neamurile, o unire a tuturor radacinilor de popoare.”Ce vreţi voi cu Mine, Tirule şi Sidonule, şi toate ţinuturile filistenilor? Vreţi să-Mi răsplătiţi vreo faptă sau să faceţi ceva împotriva Mea? Iute, fără zăbavă, voi întoarce faptele voastre asupra capului vostru.”

Prorocul mincinos si fiara vor convinge imparatii si oamenii sa vina acolo. Unii vin datorita inselaciunii prorocului, altii datorita obligativitatii fiarei, cea care detine controlul prin care nimeni nu poate cumpara si vinde.

Dar Domnul este scăparea poporului Său şi ocrotirea copiilor lui Israel. Domnul  va locui în Sion, muntele Meu cel sfânt, Ierusalimul va fi sfânt şi nu vor mai trece străinii prin el. Egiptul va ajunge pustiu, Edomul va ajunge o pustie stearpă dar Iuda va fi veşnic locuit şi Ierusalimul, din neam în neam.

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s