O fi o perspectiva corecta?

„Atunci, Isus, pe când cuvânta gloatelor şi ucenicilor Săi,a zis: „Cărturarii şi fariseii şed pe scaunul lui Moise. Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le, dar după faptele lor să nu faceţi.”

Atat a ramas din conducatorii spirituali ai poporului Israel, pe vremea aceea cand toti Il asteptau pe Mesia, doar niste cuvantari bune. Desi poate nu chiar deosebit de bune daca stam sa ne gandim de cate ori le-a condamnat Domnul Isus teologia. Dar autoritatea trebuie repectata nu atat de mult pentru ce este ea cat pentru ceea ce lucreaza ea in cel care i se supune. Aceasta este cred si singurul atu al autoritatii decazute, din orice vreme.

„Căci ei zic, dar nu fac. Ei leagă sarcini grele şi anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte. Toate faptele lor le fac pentru ca să fie văzuţi de oameni. Astfel, îşi fac filacterele late, îşi fac poalele veşmintelor cu ciucuri lungi, umblă după locurile dintâi la ospeţe şi după scaunele dintâi în sinagogi, le place să le facă oamenii plecăciuni prin pieţe şi să le zică: ‘Rabbi! Rabbi!’ ”

Lucrurile nu s-au schimbat mult, doar unele denumiri sunt diferite. In loc de sarcini zicem reguli, in loc de vazuti zicem remarcati, in loc de filactere zicem proprietati, in loc de cu ciucuri lungi zicem la moda. Numele dupa care tanjesc nu mai este Rabi ci frate pastor si nu mai vor sa fie primi la ospete ci la orice reuniune. Sinagogile sunt acum biserici, iar pietele au devenit mall-uri. In rest toate la fel „de bune”.

„Voi să nu vă numiţi ‘Rabbi’. Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sunteţi fraţiSă nu vă numiţi dascăli; căci Unul singur este Dascălul vostru: Hristosul Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Oricine se va înălţa va fi smerit; şi oricine se va smeri va fi înălţat.”

Imi pare mie sau Domnul Isus cu o subtilitate deosebita ii indeamna pe oamenii Lui sa ia in considerare o noua organizare. Desi raman sub aceasi autoritate a acestor „carturari”, ii cheama afara la El. El le devine invatator si de El trebuie sa asculte, ei devin toti frati si trebuie sa se iubeasca unul pe altul, iar cel care slujeste mai mult si se osteneste printe ei sa fie invrednicit cu indoita cinste. In rest cine se smereste va fi inaltat si cine deja s-a inaltat va trebui sa-si plece in jos privirea semeata. Pentru ca pe acestia din urma, am impresia ca ii si asteapta deja cateva vai-uri.

„Vai de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că…”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s