Lucrarea lui Isus

Incepand cu Matei 9 versetul 35 Biblia vorbeste despre ceva foarte important pentru noi, urmasii Lui. Isus vorbeste despre lucrarea Lui cu oameni. Nu trebuie sa intram in polemica, in scripturi se arata clar ca este vorba despre cativa oameni, cativa. Jertfa lui Isus este valabila pentru toti, ea nu are „valabilitate” limitata. Cu toate acestea nu multi sunt cei care vreau sa aiba parte de ea. Sa ii lasam pe cei care vor sa-i bage pe toti in cer sa citeasca Scriptura. Arca lui Noe a putut lua din fiecare specie cate o pereche, si au fost multe perechi, daca ar fi vrut ar fi incaput si alte perechi, de oameni, era loc si s-au facut si invitatii, cu toate acestea doar opt s-au facut „marinari”, ca sa se salveze. Si mai sunt si alte exemple. Ma intriga cum oamenii nu-l vor, suficient de mult, pe Hristos, nu sunt pasionati de Imparatie, dar daca le spui ca nu vor ajunge in cer devin prigonitori si isi fac regulile lor.

Cand a vazut Isus noroadele care erau risipite si necajite… .

Nu luati lucrul acesta usor. Vorbim de Israel, cu invatatori lor, cu preoti lor, cu sinagogile lor, cu Legile lor, cu organizarea lor, cu sarbatorile lor, cu multe ale lor, toate menite sa-i stranga, sa-i pastreze prosperi (binecuvantati) si „fericiti”. Si totusi, noroadele, grosul, cea mai mare parte a populatiei era necajita si risipita, si numai ei constientizau lucrul acesta. Religia ramasa fara Dumnezeul ei, nu le putea da mai mult decat filozofia veacului in care traiau. Numai un observator atent, cum era Isus, care cunostea „substanta” sufletului omenesc putea sa-i descopere. Si i-a descoperit. Cand a venit El si le-a aratat „dedesupturile” Legii, ca nu uciderea o avea in vedere porunca despre omor ci mania omului, de exemplu. Degeaba nu ucizi dar porti cu tine mania, ea nu te va lasa sa traiesti si te va duce pana in punctul in care sa fi nefericit, ca si cand ai purta osanda unui omor. Cand le-a aratat ca nu pentru pamantul acesta era propovaduirea preotilor, ca nu imparatia aceasta o avea in vedere, ca omul nu a fost facut ca sa sufere legat fiind de neputinta, de boala, sau de duhuri, noroadele au iesit din satele lor, din cetatile lor si s-au dus sa Il caute. Erau necajite si risipite ca niste oi. Niste oi care aveau ce manca dar nu aveau un pastor care sa le apere si sa le conduca.

Daca vezi „noroade” necajite si risipite inseamna ca tocmai ai gasit o lucrare de facut. Aici e o lucrare de facut. Isus i-a chemat indata pe cei 12 si i-a trimis in cetati, sa ii caute pe cei care cu ceva timp in urma il cautau pe El. Sa mearga in orice cetate si sa cerceteze cine este vrednic; cine este deschis, cine cauta sa afle, cine este asa cum se spune in Matei 5 primele 12 versete, cine este vrednic.

Chiar necajiti si risipiti, oamenii raman oameni. La ei nu poti merge „cu puterea ta”. Israel a avut oameni cu influenta si intelepciune, care mai aveau si Legea de partea lor, si tot nu au putut sa „influenteze” omul. Cand a venit Isus oamenii l-au urmat pentru ca le vorbea ca unul care avea puterea ca dupa ce le-a spus sa si intreprinda ceva. Cand Isus i-a trimis pe cei 12, a „corectat” acest neajuns, le-a dat putere sa „curete” omul. Atunci oamenii au fost atinsi de Evanghelie.

Si mai e un lucru de invatat. Desi exista o necesitate si o trimitere, exista si o avertizare si un sfat intelept care arata ca nu trebuie facut totul oricum: Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii. Păziţi-vă de oameni, dar nu vă temeţi de ei. Exista o conduita spre care le indreapta Isus, celor 12 atentia. Desigur ca atunci cand biserica si-a pierdut marturia, ea nu mai arata „ca niste oi in mijlocul lupilor” ci mai degraba ca niste lupi cu blana de oaie in mijlocul altor lupi. Dar daca ar fi fost sa fie cum trebuie, biserica ar fi trebuit sa fie precauta in mijlocul generatiei sale. Curajoasa dar nu tupeista. Nimeni nu ar fi trebuit sa dea buzna intr-o comunitate, ca sa le arate ce? Daca cu intelepciunea unui sarpe ar fi „aparut” cineva in mijlocul comunitatii, cu blandetea unui porumbel ar fi transformat-o pentru totdeauna. Dar noua ne lipseste si aceasta intelegere si aceasta marturie. Generatia asta a luat „marea trimitere”; desi nu e mai mare ca marea porunca, marea ascultare, marea dragoste, marea blandete…, si a facut un motto pentru activitatile ei. Dar lucrurile nu stau deloc asa.  Pe nebun, chiar dacă l-ai pisa cu pisălogul în piuă, în mijlocul grăunţelor, nebunia tot n-ar ieşi din el. Asta nu e intelepciunea lui Dumnezeu. 

Cand citesc in continuare capitolul 10 din Matei imi pare ca doar pornirea este partea unui crestin care vrea sa fie „cum trebuie” si sa faca ce a facut Isus. Odata marturia lui descoperita, el nu mai are nevoie de publicitate si de mijloace de promovare, cum este nevoie pentru biserica din ziua de azi. Ca o cetate asezata pe un munte el nu poate ramane in obscuritate. Lumea si biserica fie il va copia si se va aprinde de la flacara lui, fie il va crucifica pe lemn pentru ca nu vrea sa renunte la faptele ei care sunt rele si care sunt date la iveala de lumina. Zice scriptura ca familia va vedea marturia lui. Biserica deasemenea, intrigata de modul lui de a intelege, il vor judeca in soboarele lor. Autoritatea vorbeste despre el, chiar si neamurile dimprejur. Trebuie numai sa pornim pe drumul bun. Si nu e nevoie de nici un seminar : „…să nu vă îngrijoraţi, gândindu-vă cum sau ce veţi spune, căci ce veţi avea de spus, vă va fi dat chiar în ceasul acela fiindcă nu voi veţi vorbi, ci Duhul Tatălui vostru va vorbi în voi. Dar cand Duhul nu are nimic de spus; poate pentru ca nu s-au strans noroadele care trebuie, poate pentru ca nu e marturia (puterea) care trebuie; atunci ar fi bine pentru noi sa mergem la un semina. In linistea lui macar dam „sansa” Duhului sa ne viziteze si sa ne arate lucrarea lui Isus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s