Credeti ca degeaba vorbeste Scriptura?

Apocalipsa 3:14-22

Societatea noastra s-a schimbat iremediabil. De acum incolo orice este posibil dar nu o intoarcere la felul bun a convietuirii. Propovaduitori neintelepti predica trezirea, dar nu iau in considerare faptul ca fara o schimbare a starii exterioare acest lucru practic este imposibil. Ce vreau sa zic: musulmanii din tarile arabe confruntate cu razboi se intorc, in mare numar la Domnul, dar ei nu s-au intors pana cand razboiul nu le-a naruit tot ceea ce era in exteriorul lor. Atunci au inceput serios sa se intrebe daca credinta lor este fiabila, daca sta in picioare chiar si dupa ce au pierdut totul. Si nu sta.

Apocalipsa vorbeste despre aceasta stare exterioara care a cuprins omenirea intreaga si in fata careia chiar si biserica a fost, fara nici o indoiala, rapusa. Intelepciunea o rezuma la un cuvant: bogatia. Este singura acuza adusa Biserici din Laodicea desi sunt prezentate destule rezultate ale acestei probleme. Odata, bogatia aduce acea stare de indecizie in privinta consacrari uneia din cele doua imparati, unuia din cei doi domni, uneie din cele doua comunitati, uneia din cele doua „seturi de principii”. Calduti, ne-extremisti, ne-determinati, ne- luptatori, ne-…, si da si nu, cand asa cand asa, toleranti cu firea, cu demoni, cu lumea. A doua oara ca bogatia il face pe om sa comita acele fapte reprobabile, pentru care poate fi condamnat, culmea si intr-un sistem si in celalalt. Sunt nespus de multe aceste fapte si sunt exact cele pe care Noul Testament le numeste si incearca sa le corecteze. In aceasta stare de om bogat omul devine un ticalos zambitor, religios, bine imbracat si cu aparente de educatie aleasa daca te uiti dupa diplome si pozitie in societate. A treia oara bogatia il face pe om zice apocalipsa, nenorocit (NENOROCÍT, (Persoană) care se găsește într-o situație vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, care are de îndurat un mare necaz, o mare suferință; (om) nefericit ). Nu intr-o intamplare foloseste Apocalipsa cuvantul nenorocit, chiar daca acum nu se vade decat moral o asemenea stare de „vrednic de plans”, Apocalipsa ii va aduce si acea stare fizica de nenorocire, de om care va trece printr-o mare nenorocire. Nu va fi ceea ce ziarele descriu ca fiind apocalipsa ci ceea ce acea carte din biblie descrie ca fiind apocalipsa. Dar omul bogat va ajunge aceasta perioada si daca va fi cineva mantuit, va fi „cu greu”. Se deplange aceasta stare nu se ameninta cu aceasta stare, se incearca improspatarea mintii nu impietrirea ei. „Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar şi pocăieşte-te!” 

Mai sunt si alte considerente. Om sarac desi detine suficient pentru sine si surplus pentru vremuri de criza. Orb desi are acces la tehnologia si cunostinta pe care nici un veac nu a mai avut-o. Gol desi nu exista domeniu al vietii in care fastul si luxul sa il impodobeasca. O mare minciuna, o deplina inselare a sensului vieti, o mare risipa, un mare efort zadarnic, cu singura viata pe care a primit-o si pe care o va primi vreodata. Sunt sarace cuvintele acestea fata de complexitatea vieti oamenilor bogati din veacul acesta. Ce este de remarcat este ca desi extravaganta aceasta societate contine acel virus care a adus sfarsitul societatii din vremea lui Noe. Acest lucru ne-a fost lasat ca marturie.

Nu sunt corecturi religioase de facut. Nu avem ce schimba la programe, la inchinare, la sistemul de sunet si lumini, nu sunt lucruri de schimbat in imbracaminte, in teologie, in relatii. ” …te sfătuiesc să cumperi de la Mine…”. „…Iată, Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa…”

Fara o schimbare reala a modului de vietuire, orice predica, orice intalnire religioasa, orice fapte bune, orice idee ne mai trece prin minte, nu va gasi niciodata acea stare de ascultare, de credinta si de partasie deplina cu Hristos si cu Biserica Sa din toate veacurile. Singuri ne pierdem daca nu facem ceva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s